Η ομαδική συμβουλευτική είναι ένας τρόπος βιωματικής μάθησης στρατηγικών, για τη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων. Όπως επίσης και εκμάθησης νέων τρόπων επικοινωνίας με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Κάποιοι άνθρωποι, ίσως τρομάζουν και μόνο στην ιδέα μιας συνάντησης αγνώστων, στην αρχή. Όμως η ομαδική συμβουλευτική παρέχει διαφορετικά οφέλη από την ατομική συμβουλευτική.
Η ομαδική συμβουλευτική σας βοηθά να αντιληφθείτε , πως δεν είσαστε μόνοι, καθώς και ότι αυτά που βιώνετε αφορούν και άλλους ανθρώπους που μπορεί να εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα με εσάς.
Ο θεμελιώδης στόχος της ομαδικής συμβουλευτικής , είναι να ξεκινήσει η αίσθηση του <<ανήκειν >> και της αποδοχής. Μέσω της ενσυναίσθησης , η οποία επιτυγχάνεται με το κοινό μοίρασμα εμπειριών. Να μιλάτε και να ακούτε τους άλλους μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο, σας βοηθά να βρείτε λύση στα προβλήματα σας και αφού θα αισθανθείτε ασφαλείς και μοιραστείτε τις αδυναμίες σας ,θα αλλάξετε τις αρνητικές σκέψεις σας , τα συναισθήματά και την συμπεριφορά σας.
Όσοι από εσάς :
Αναζητήστε τον πυρηνικό σας εαυτό μέσα από ομάδες αυτογνωσίας που θα σας βοηθήσουν να εκφραστείτε ελεύθερα , να πειραματιστείτε ,να επεξεργαστείτε τις εμπειρίες σας και να αναπτύξετε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες . Θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας , θα αναλάβετε δράση , θα αναγνωρίζετε τα συναισθήματα σας και θα σας δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσετε δεξιότητες επικοινωνίας.
Στόχος μου είναι να σας βοηθήσω να κατανοήσετε τον εαυτό σας, να εξελιχθείτε και να αποκτήσετε μια θετική στάση για την ζωή. Μέσω της ομάδας θα αντιληφθείτε πως δεν είστε μόνοι και θα καταφέρετε να εξελιχθείτε και σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.
Όσοι από εσάς επιθυμείτε:
Το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας απέναντι σε έναν επικείμενο κίνδυνο. Κάθε άνθρωπος αντιδρά στο άγχος με εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Το ελεγχόμενο άγχος μπορεί να μας κάνει παραγωγικούς και ευτυχισμένους. Μαθαίνοντας τρόπους διαχείρισής του μπορούμε να λειτουργούμε και να ανταποκρινόμαστε στην καθημερινότητά μας.
Όσοι από εσάς:
Στο συναίσθημα της θλίψης πρωταρχικό ρόλο έχουν :
Η θλίψη που σχετίζεται με το πένθος και τον θάνατο είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και είναι η αντίδραση του ανθρώπου μπροστά στον θάνατο.
Όσοι από εσάς έχετε:
Τι ενεργοποιεί το συναίσθημα της θλίψης
Σε κάθε αλλαγή-μετάβαση που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε, εμπεριέχεται η θλίψη
για αυτό που χάνουμε ή αφήνουμε πίσω. Μια μετάβαση είναι κάθε συμβάν ή μη-συμβάν
που οδηγεί σε αλλαγή των ρόλων, των σχέσεων και της καθημερινότητας μας. Σε κάποια
άτομα μια μετάβαση προκαλεί μια σειρά από ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές
αλλαγές.
Ο άνθρωπος εξαρτάται από τους συνανθρώπους του για την προσωπική του ευτυχία και ολοκλήρωση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να μάθει να επικοινωνεί και να αλληλεπιδρά εποικοδομητικά μαζί τους.
Η Συμβουλευτική ζεύγους, επιχειρεί να βοηθήσει τα ζευγάρια που συγκρούονται ή είναι δυστυχισμένα να δημιουργήσουν μια λειτουργική σχέση. Βελτιώνει την συζυγική επικοινωνία , ενδυναμώνει και ενισχύει τα καλά στοιχεία που υπάρχουν στην σχέση. Βοηθά τα ζευγάρια που επιθυμούν να χωρίσουν να γίνει όσο πιο ανώδυνα γίνεται η αλλαγή στην ζωής τους.
Όσοι από εσάς:
Όλοι οι γονείς και οι μελλοντικοί γονείς, προβληματίζονται πως θα αναθρέψουν το παιδί τους στην σημερινή κοινωνία. Οι αυταρχικές τεχνικές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για τις επιτρεπτικές τακτικές, χωρίς όρια, χωρίς κατεύθυνση που επιτρέπουν την ασυδοσία και την αποφυγή των συνεπειών. Στην σημερινή εποχή οι γονείς έχουν ανάγκη από μια ρεαλιστική μέθοδο που θα βελτιώσει την συμπεριφορά του παιδιού και ταυτόχρονα θα μειώσει την ένταση που νιώθουν οι ίδιοι.
Ο ρόλος του γονιού είναι μοναδικός, ίσως ο πιο σημαντικός ρόλος που αναλαμβάνει κάποιος. Ένας ρόλος ωστόσο με προκλήσεις και απαιτήσεις, καθώς η ανατροφή του παιδιού χρειάζεται εκτός από το ένστικτο και γνώσεις.
Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, είναι τα πιο σημαντικά για την διαμόρφωση της προσωπικότητάς του . Οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για την ανατροφή και την διαπαιδαγώγησή του. Η οικογένεια, ως το πιο σημαντικό πλαίσιο παροχής ασφάλειας και σταθερότητας στο παιδί, χρειάζεται υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να είναι σε θέση να εφοδιάσει το παιδί με τα κατάλληλα εφόδια για την ψυχική του υγεία και να το βοηθήσει να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Όσοι από εσάς θέλετε:
Όροι συμμετοχής στις Σχολές Γονέων
Η συμβουλευτική εφήβων γίνεται πάντα με την συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και ξεκινά με μια πρώτη επαφή μαζί του.
Οι έφηβοι βρίσκονται σε μία έντονη, μεταβατική περίοδο. Τα πάντα πάνω τους αλλάζουν, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Η εγκαθίδρυση μιας σχέσης κατανόησης, αποδοχής κι εμπιστοσύνης είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε συμβουλευτικής προσέγγισης που απευθύνεται σε εφήβους. Η χρήση μέσων όπως η ζωγραφική, τα κολάζ, τα παιχνίδια ρόλων, η αφήγηση ιστοριών, διευκολύνουν την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων τους.
<<ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΩΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ>>
Όσοι από εσάς αναζητάτε την ταυτότητά σας και θέλετε να αλλάξετε ή να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά :
Η Δραματοθεραπεία παρέχει έναν μεταβατικό χώρο όπου συναντιέται η ψυχοθεραπεία με την τέχνη χρησιμοποιώντας παιχνίδια ρόλων, αυτοσχεδιασμούς, τελετουργίες, μάσκες, κείμενα, ζωγραφική, αφήγηση ιστοριών, πηλό, άμμο, ψυχοθεραπευτικές κάρτες, θεατρικά αντικείμενα… Είναι μια αναβίωση της καθημερινής δράσης του ατόμου που του επιτρέπει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αναστολές του, τις αδυναμίες του και να δράσει απελευθερωτικά στο πλαίσιο της ομάδας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της συχνότητας της διαταραχής αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ). Σε πρόσφατη μάλιστα εκτίμηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) αναφέρει ότι 1 στα 54 παιδιά –1.9% του πληθυσμού εμφανίζει αυτισμό. Οι ανάγκες για αποτελεσματική υποστήριξη παιδιών και ενηλίκων με αυτισμό, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, αυξάνονται συνεχώς. Η αρχική εκπαίδευσή μου ως εκπαιδευτικός και η καθημερινή επαφή μου με την νηπιακή ηλικία , ήταν η εφόρμηση για να εκπαιδευτώ στην διεπιστημονική αξιολόγηση, στις αρχές της εκπαίδευσης για τον αυτισμό, καθώς και σε προγράμματα παρέμβασης, όπως στην εντατική αλληλεπίδραση, στην αισθητηριακή ολοκλήρωση, στο γλωσσικό πρόγραμμα Makaton, στο εναλλακτικό σύστημα επικοινωνίας Pecs, στις κοινωνικές ιστορίες, στο Hanen, στο Floortime και στη δομημένη εκπαίδευση Teacch. Στην εκπαίδευση και στη ψυχοεκπαίδευση της οικογένειας ,συμβουλευτική γονέων και αδελφών και στην ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση τους.